+34 935 550 929

Art jove a Dakar… Un pas més enllà !
La mirada, una troballa i la metamorfosi a mans de joves senegalesos que reflexionen…

Del 27 de gener al 19 de Febrer de 2012
PRESENTACIÓ
Hi ha joves que s’han fet grans amb AK BENN, han pintat i dibuixat amb els infants. Han caminat amb ells per ací i per allà . Pels carrers, entre les roques, amb l’art efímer… Així , han anat afinant la seva mirada, han dominat el seu caràcter, han assegurat el seu traç … vet ací la font de l’art que podem veure en aquesta exposició.
Ha sorgit la sorpresa davant la desimboltura dels seus propis dits, trobant la llibertat on la matèria donava la seva resposta i els colors prenien relleu i calor. Després, es descobrien uns ulls, capaços de captar una altra vida en allò que semblava mort, amorf, caòtic, pastós.
I aleshores, la textura, un bon angle o un suport inesperat s’imposaven de manera natural . “Eureka, ho he trobat…!!”
Aquest art, doncs, no és pas el fruit d’un mètode que s’ha seguit, d’una escola o d’un ensenyament acadèmic.
Aquest “Ho he trobat”, respon a una tímida seguretat que, de cop i volta, fa dir al jove artista amb un objecte qualsevol a la mà, un “ja ho veig !”. Efectivament ha vist, ha trobat.
El nen, després el jove, també ha tingut a AK BENN un terreny adobat i ben regat. Ell ha vist, ells han vist…i nosaltres ho veiem ara: ni més ni menys que 5 exposicions en un any !! La intuïció que havia fet dir “ja ho veig!” ha fet créixer arrels.
Sabent mirar, l’art creix, vola escapant-se de les mans… Màgic!
Els joves artistes, també estan al servei d’una reflexió que es fa amb d’altres joves. Aquí hi ha un esperit artístic, no necessàriament plàstic. El fi i el centre de la reflexió és l’ésser humà africà d’avui. La dona i l’home, el que és humà ras i curt, encegat pel que són les imponents llums de la màgia digital. Encegat, i per tant, desorientat. Aquesta reflexió ben simple i molt concreta, portada dia rere dia pel contacte amb les realitats tan humanes del nostre barri, que tanmateix està connectat en un “món” que ens condueix com un jugador fa amb les seves pilotes, fa diana.
Desorientats en el Nord com en el Sud (només li faltava la crisi!), la humanitat camina per dos o tres camins oposats a la vegada.
En els nostres treballs sobre l’emigració clandestina, l’humà està clarament assegut en el banc dels acusats. Al mateix temps, moltes altres facetes de la vida són suggerides; els contrastos, les metamorfosis, talment com una claraboia que s’obre per tal que cada u, per ell mateix, explori aquesta via oberta.
I això és el que tenim al davant, aquestes noies i nois que fan el dia a dia d’AK BENN són veritables artistes. I vosaltres els Amics d’Ak Benn, amb una empenta artística, esteu fent descobrir discretament un art de viure amb Àfrica. Sense vosaltres, aquestes obres tan plenes de vida , s’haurien quedat en un racó a Grand Yoff, (incompreses per una gran majoria), carregades de pols i de bestioletes !
Els joves estan contents del reconeixement rebut gràcies a l’abnegació dels “amics”, però encara més feliços de poder dir: Gràcies, perquè més enllà de l’exposició i de les vendes, el lligam establert amb el nord ens ha fet descobrir l’art d’estimar.
Cristí,  DAKAR, 2012

CREDITS: Art jove a Dakar-cardedeu <– Cicant en aquest enllaç trobareu un dossier complet amb fotografies

Podeu trobar també més informació i fotografies en aquest enllaç: cliqueu aquí