Projecte educatiu AVENIR

Bambilor (Senegal)

El nostre objectiu és contribuir a l’educació integral del col·lectiu de nens i joves del municipi de Bambilor, barri de Gorom, mitjançant la creació d’un centre educatiu.

ContactarFes una donació

Què és el projecte AVENIR

Construcció d’un centre educatiu de 9 aules per a alumnes de preescolar, educació primària i educació secundària obligatòria que integra a l’educació formal elements clau de la pedagogia desenvolupada per la metodologia d’Ak Benn.

Per fer realitat aquest projecte, necessitem el vostre suport econòmic. Qualsevol aportació, per petita que sigui, serà de gran ajuda i contribuirà directament a la millora de les condicions educatives a la comuna de Bambilor.

Ens comprometem a mantenir-vos informats sobre el progrés del projecte i a ser transparents en l’ús dels fons recaptats. La vostra col·laboració pot marcar una diferència significativa en les vides de molts infants i contribuir a un futur més just i equitatiu.

Com puc col·laborar?

Com fer una donació

Pots fer una donació per dues vies:

  • Fent una aportació a través de la plataforma de crowfunding GoFundMe.
  • Fent una aportació directa a través de l’ordre de transfarència que et pots descarregar aquí.
On es localitza el projecte AVENIR?

Al barri de Gorom, a la comuna de Bambilor (Senegal)

Quina és la finalitat del projecte AVENIR?

La finalitat principal del projecte és la construcció d’un centre educatiu sostenible de 9 aules per a alumnes de preescolar, educació primària i educació secundària obligatòria que integra a l’educació formal els elements clau de la pedagogia desenvolupada per l’associació Ak Benn, descrits en diversos llocs d’aquesta web, i experimentats a entorns d’educació no formal al barri de Grand Yoff al llarg de tres dècades.

L’escola sostenible funcionarà com a centre d’educació i fraternitat per als habitants de Gorom-Bambilor. Aquesta iniciativa posa especial èmfasi en la cura de l’entorn social i natural (environement). El projecte promou la justícia social, la sostenibilitat ambiental i la creació de relacions fraternals entre les diferents comunitats de Bambilor, incloent-hi nens i joves de diferents creences i orígens, i també la implicació de les famílies de l’entorn a través de visites personalitzades a cadascuna per contrastar expectatives i fixar objectius conjuntament.

Qui es benificiarà de la construcció del centre educatiu?

La població infantil, adolescent i joves del barri de Gorom, al municipi de Bambilor a 30 km. de Dakar (Senegal), del departament de Rufisque, al sud-est del llac Rosa. L’escola és tant per a nens com per a nenes, per a cristians, musulmans i de la religió tradicional del país, especialment per a fills de les famílies més vulnerables.

Qui es farà càrrec del centre educatiu?

El centre educatiu anirà a càrrec de l’equip educatiu liderat pel professor Aliou Mendy, amb experiència de més de 25 anys al món educatiu formal com a docent i director en un centre escolar a la població de Kër Massar a la perifèria de Dakar i també amb ampli recorregut com a responsable animador de l’educació a l’àmbit de l’espiritualitat de nens i joves des d’un punt de vista multi-religiós i obert a tothom.

Com estarà distribuït el centre educatiu?

El Projecte Educatiu AVENIR a Bambilor integra tres grans àmbits educatius complementaris en tres espais que constitueixen un conjunt integrat:

  • Escola d’educació formal per a alumnes de preescolar, primària i secundària obligatòria (Collège) a una edificació sostenible d’una planta amb 9 aules, espais per a magatzem, secretaria i direcció.
  • Espai de permacultura d’aproximadament 100m² i una micro granja en una de les parcel·les del conjunt educatiu.
  • Espai d’exposició permanent d’Ak Benn “Cura de la casa comuna” integrat en una de les sales del centre d’ús polivalent per exposició, sala de reunió del professorat i lloc d’activitats de preparació i realització d’altres activitats d’educació no formal.
Amb quins materials es construirà l'escola?

L’escola es construeix a base de maons de terra comprimida, també denominats maons de fang.

Aquesta opció escollida per a la construcció, que assegura un edifici sostenible a la seva concepció, té les següents característiques avantatjoses:

  • S’usa material local abundant a la zona, fet que afavoreix el consum local i l’estalvi en costos de transport.
  • S’estalvia el consum de ciment i, per tant, el material és menys contaminant en el seu procés de fabricació.
  • D’altra banda, les edificacions fetes amb aquest sistema de construcció tradicional impedeixen el pas de la calor durant les hores més caloroses del dia i absorbeixen la frescor durant la nit, i això crea una atmosfera agradable i saludable a l’interior dels espais.
  • Totes les edificacions que conformen el conjunt estaran proveïdes d’una doble teulada, cosa que permet oferir als alumnes un clima suportable durant les hores més càlides del dia.

Cal assenyalar que a aquestes característiques avantatjoses s’hi afegeix la qüestió del cost més elevat dels materials de construcció previstos, en relació amb el que suposaria utilitzar ciment o construir una teulada simple. Però la nostra elecció és deliberada perquè entenem que l’escola ha de ser un lloc segur, bonic i bo per als infants i joves.

Professor Aliou Mendy

El centre educatiu anirà a càrrec de l’equip educatiu liderat pel professor Aliou Mendy, amb experiència de més de 25 anys al món educatiu formal com a docent i director en un centre escolar a la població de Kër Massar a la perifèria de Dakar.

Impacte del projecte

Es preveu que el projecte tingui un impacte positiu a la població de Gorom- Bambilor, especialment als barris de recent formació. La creació d’un entorn educatiu sostenible i acollidor contribuirà a millorar la qualitat de vida de nens i nenes i joves, així com de les seves famílies. A més, el projecte té el potencial de promoure la pau i la cohesió socials a través de l’educació, la fraternitat i la cura del medi ambient.

El poble de Bambilor – Gorom es troba al límit de la regió de Dakar. Avui hi ha un silenci beneficiós. Demà es convertirà en un altre formiguer de Dakar. Ens toca a tots fer-ne un vincle de respecte cap a tot i a tothom, de pau, d’imaginació rica i per tant de creació, un futur (“AVENIR”) on l’atenció a tot, perquè tot ESTÀ VINCULAT, faci la ciutat més habitable.

g. Cristí de Taizé, 6 de març del 2024

Atenció a l’entorn natural

Tot el projecte es concep des del respecte pel medi ambient, la cura de l’entorn natural i tenint en compte el medi social i comunitari de la zona on s’ubica. En aquest sentit, cal dir que la construcció de l’escola se situa en parcel·les situades a prop del gran dispensari del barri i envoltades d’arbres fruiters com ara mangos, anacards i tota mena de vegetació autòctona.

Construcció sostenible feta amb material de fabricació local

L’escola es construeix a base de maons de terra comprimida, també denominats maons de fang. Aquesta opció escollida per a la construcció, que assegura un edifici sostenible a la seva concepció.